ΒΡΥΣΙΚΑ - ΦΥΣΙΚΑ!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Βρυσικά-Φυσικά 2014Το πρόγραμμα "Βρυσικά-φυσικά!" αποτελεί μία πρωτότυπη ιδέα του κ. Χρήστου Γροζούδη, διευθυντή του Αριστοτελείου Κολλεγίου στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα πρόγραμμα απόκτησης βιωμάτων και πολιτιστικών εμπειριών για παιδιά από 7 έως 16 ετών και ξεκίνησε το 2012. Οι νεαροί Βρυσικιώτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν παραδοσιακούς χορούς, να δοκιμάσουν τις τοπικές λιχουδιές που ετοιμάζουν κάθε μέρα οι γιαγιάδες των Βρυσικών, να παίξουν παραδοσιακά παιχνίδια, να μάθουν την ιστορία του τόπου τους. Κάθε χρόνο, επιλέγεται για εξερεύνηση και μία συγκεκριμένη περιοχή του Έβρου.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Γκροζούδης:
"Συμμετέχουν περίπου 50 με 60 παιδιά που έχουν ευρύτερη σχέση με τα Βρυσικά: είτε κάτοικοι, απόδημοι, ετεροδημότες ,κτλ. 

Ενδεικτικές δράσεις των προηγούμενων ετών αποτέλεσαν για την πρώτη χρονιά (2012) ο πολιτιστικός πλούτος της πρώην επαρχίας Διδυμοτείχου :όπου επισκεφτήκαμε το Μουσείο Διδυμοτείχου, ενημερωθήκαμε ενδελεχώς για το Κάστρο και την Πλωτινούπολη, τις Βυζαντινές Εκκλησίες ενώ ξεναγηθήκαμε στην τοπική επιχειρηματική μονάδα «Εβροφάρμα» του κ Παπαζηλάκη, ο οποίος υπήρξε πολύ γενναιόδωρος προσφέροντας προς τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες από μία τσάντα με όλα τα προϊόντα που παράγονται στην  «Εβροφάρμα». Ευτυχήσαμε να έχουμε την ευλογία του Δεσπότη μας, ο οποίος όχι μόνο μας στηρίζει αλλά και δηλώνει ενεργή συμμετοχή της Μητρόπολης κάθε χρόνο στην υλοποίηση τους προγράμματος. Τέλος επισκεφτήκαμε τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου ο οποίος έθεσε το πρόγραμμα υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του, ενώ παρευρέθηκε και στις εκδηλώσεις.

Την επόμενη χρονιά (2013) επικεντρωθήκαμε στην επαρχεία Ορεστιάδος. Επισκεφτήκαμε το εξαιρετικό Μουσείο της πόλης, βγήκαμε στον «αέρα» από τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και ξεναγηθήκαμε στην επιχειρηματική μονάδα ΕΠΑΠ Ορεστιάδας- μία δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία αναψυκτικών σε πανελλαδικό επίπεδο και τέλος χαλαρώσαμε στις πισίνες του Cataract στο Χειμώνιο. Ξεχωριστή εμπειρία ήταν την ημέρα που βιώσαμε  με τα στρατευμένα νιάτα, καθώς επισκεφτήκαμε την XVI μεραρχία, γευθήκαμε τις διατροφικές συνήθειες του στρατού, και ξεναγηθήκαμε στο Στρατιωτικό Μουσείο. Η διάθεση και η υποστήριξη του Στρατηγού Μαυράκη Ιωσήφ υπήρξε μοναδική, αφού με συνοδεία Αξιωματικών μας διευκόλυνε να επισκεφτούμε το ακριτικό φυλάκιο των Καστανέων Έβρου. Αξέχαστη ήταν τέλος η νυχτερινή πεζοπορία της διαδρομής Βρυσικά-Ασβεστάδες και Βρυσικά-Ασπρονέρι. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τα αρχαία στην περιοχής της Δόξης Πάρας και ξεναγηθήκαμε με τη βοήθεια του φύλακα αρχαιοτήτων κ Σταμάτη Παλάζη, στα ευρήματα της Ελληνιστικής εποχής στο Ζουντάν Τεπέ. Επιπρόσθετα απολαύσαμε την ιππασία με άλογα και γαϊδουράκια, από τον Ιππικό Όμιλο Κορνοφωλιάς, ενώ μάθαμε την τέχνη του ψαρέματος στον Ερυθροπόταμο από έμπειρους τοπικούς ψαράδες των Βρυσικών και τέλος χορέψαμε ζούμπα με επαγγελματίες του είδους και ήταν μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία.
Η επόμενη χρονιά (2014) ήταν αφιερωμένη στην διερεύνηση της επαρχίας Σουφλίου, με επίσκεψη στο Δημαρχείο όπου τιμήσαμε τον μακροβιότερο Πανελληνίως Δήμαρχο της πόλης κ Πολυλιό Βαγγέλη ο οποίος ήταν και είναι  αρωγός στην προσπάθεια μας. Κάναμε επίσκεψη στο Μουσείο Μεταξιού, επισκεφτήκαμε στο Βυζαντινό Μοναστήρι της Κορνοφωλιάς και φυσικά, ξεναγηθήκαμε στο Δάσος της Δαδιάς όπου και αναζητήσαμε να δούμε τα μοναδικά όρνεα της περιοχής. Τέλος  κλείσαμε  με γκάιντες και διδαχτήκαμε από τους τοπικούς πρωτοχορευτές το κλώσιμο του ζωναράδικου, ολοκληρώνοντας τις εκδηλώσεις με την παραδοσιακή λαμπαδηδρομία σε όλο το χωριό. Παράλληλα, σε αυτήν την εθελοντική μας προσπάθεια είχαμε και την τηλεοπτική κάλυψη από τον δικό μας άνθρωπο και γαμπρό των Βρυσικών, Δημήτρη Βραχιόλογλου."

Σχόλια